LATiN MÜZiK ENSTRUMANLARI

Latin Müzik Enstrumanları (Instruments For Latin Music)
AGOGO

Birbirine metal bir çubukla bağlanmış iki koniden oluşan bu enstruman en çok Brezilya samba müziğinde kullanılır.


BATA DRUM

Kum saati şeklinde, kayışla bacaklara bağlanarak, diz üzerinde çalınan bir Nijerya davuludur. Salsa müziğinde ve küba son müziğinde sıkça kullanılır


BONGO

Farklı boylarda iki küçük davulun birbirine bağlanmasıyla oluşan bir enstrüman. Diz arasına konularak elle çalınır. Hemen hemen bütün latin müziklerinde kullanılır.


CABASA

Shekere ile aynı şekilde aynı mantıkta eskiden kabak etrafı örme boncuk olarak yapılmakta olan ancak tek elin avuç içinde sallanarak çalınabilecek şekilde küçük yapılmış olan müzik aleti. Afrika kökenli olan bu alet daha sonra Latin Perküsyon babası Martin Kohen tarafından modifiye edilmiş ahşap tutma yeri üzerindeki ahşap silindir etrafına metal alaşım silindir yapılmış ve onun etrafında hareketli metal boncuklar sarılmıştır. Kumun metale çarpması gibi ya da metal taneciklerin ahşaba çarpması ya da metal bonukların yine metale sürtmesi gibi bir ses, adeta bir çıngıraklı yılan sesi çıkartır. Çok yaygın bir enstruman olup latin caz, bossa nova parçalarında sıklıkla kullanılır. 1 müzisyenin aynı anda iki enstrumanı rahatlıkla çalabilmesi için günümüzde ayak pedallı modelleri yapılmıştır.


CAJON

İçi boş, ön kısmında 15cm. çapında bir delik bulunan tahta bir kutudur. Bacaklar arasında elle vurularak çalınır. Afrocuban salsa ve Afro Rumba (
orjinal rumba, gerçek rumba) müziğinde kullanılır.



CAMPANA - COWBELL

Çan denebilir. Adından da anlaşılacağı üzere büyük baş hayvanların boyunlarına takılan çanların benzeri, içi boş bir vurmalı metal çalgıdır.

Tahta bir çubukla vurularak çalınır. Halkın Küba sokaklarında düzenlediği karnavallarda, ineklerin boyunlarından çıkardıkları çanları, bir sopa ile çalmalarıyla bulunmuş bir enstrümandır.



CLAVE

Biribirine vurularak çalınan iki tahta çubuktan oluşur. Afro-Küba müziğin iskeletini oluşturan ritimleri yaratan enstrumandır. Clave olmadan salsa, afro rumba ve bir çok diğer Afro-Küba müziği yapılamaz.


DJEMBE

(Türkçe okunuşu ile cembe), ahşaptan yapılan bir çeşit Afrika davulu.  Bacakların arasına konularak çalınır ve çok zengin ve derin bir tonda ses üretir. Kenarlarına vurulduğunda ise tiz alınabilir. Afrika kıtasında 13. yüzyılda Mali İmparatorluğu tarafından ilk olarak kullanılmaya başlamış bir müzik aletidir. Günümüze gelene kadar kültürler arası etkileşim ile Batı Afrikada Mali’nin çevresindeki ülkeler olan Gine, Gambia, Senegal, Burkina Faso, Fildişi Sahilleri ve Sierra Leone’nin de ulusal enstrümanlarından biri olmuştur.Djembe adı, çoğunlukla Afrika’da bulunan “djem” ağacından gelmiştir. Yapım prosesi, kesilmiş djem ağacının gövdesine kadeh formu verilmesi ile başlar. Kadeh formu verilmiş ağacın her iki ucu açık olacak şekilde oyulur ve iç kısmı tesviye edilir. Geniş olan ağıza hayvan derisi gerilir. (Gerilen deri genellikle keçi derisi olmakla birlikte buffalo ve antilop da kullanılabilmektedir) Bu deri ipler yardımıyla uygulanan özel bir germe prosesi ile gerilerek, djembe’ye son formu verilir.Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile fabrikasyon olarak da üretilen djembeler, daha farklı bir prosesle üretilseler de benzer sesin alınması amaçlanmıştır.


GUIRO

Plastik, fiberglas ya da doğal calabash (bir çeşit su kabağı) kullanılarak yapılan, bir yüzü tırtıklı bir enstrüman. Tırtıklı yüzüne tahta bir çubuk sürtülerek çalınır. Şişeye benzeyen ve kilden yapılan udu guirosundan, Afrika udu davuluna benzeyen bir ses alınır.


KONGA

Afrika kökenli büyük silindirik başlayıp aşağıya konik olarak devam eden bir davuldur. Eski Güney Amerika ve Afrika yerlilerinin haberleşmek için kullandığı tamtama benzer.
MARACAS

Maracas, elle sallayarak çalınan bir enstrumandır. Orjinal maracasda su kabağının içine küçük çekirdekler yerleştirilir ancak günümüzde genellikle plastik ya da ahşap gövdeli, içlerinde plastik boncukları olan maracaslar üretilmektedir.


PAN PIPE

Tipik Güney Amerika flütü. Bambudan yapılır. Üzerinde bulunan deliklere üflerken, delikleri açıp kapamayla çalınır.


POSAUNE

On2 salsanın karakteristik üflemeli çalgısı olan trombondur. Portoriko orta latin amerika müziklerinde trombon çok kullanılır. Küba son müziğinde ve küba salsasında pek sık karşılaşılmaz.


SHEKERE

Yuvarlak bir su kabağının etrafına ağ şeklinde örülmüş boncuklardan oluşur. Sallandığında ritim oluşturur. Geleneksel shekere calabash kabağının etrafına değişik boylarda boncuklar örülerek yapılır ancak günümüzde fiberglas kullanılmaktadır


SURDO DRUM

Brezilya kökenli bir bas davulu. Samba müziğin kalp atışıdır.


TIMBALES

Bir çift kuvvetli ses veren prinç metalinden yapılmış davuldan oluşur. 2 Tane Davul, bir tane 3lü ayak üzerinde durur ve cowbeller de bunların üzerine aparatlarla tutturulur. Timbales latin müziğin markası olmuştur. Latin müziğin efsanevi ismi "El Rey" Tito Puente'nin çaldığı enstrümandır.



TİMPANİ

Yapımı güç olan bir davul çeşididir. 17. yüzyılın ortalarında orkestralarda kullanılmaya başlanmıştır. Eskiden yüzeye gerilen derinin gerilip gevşetilmesiyle çalınan ve bu sayede farklı sesler elde edilen timpanide günümüzde bu farklı sesler bir ayak pedalı ile sağlanır. Gövdesi bakırdan üretilir.
TRES

İkişer telli üç set telden oluşan küçük bir geleneksel Küba gitarıdır. Tres çalındığında, metalik bir tını duyulur. Bu romantik ses Küba son müziğinin ve salsanın değişmez tınısıdır.


1 yorum:

  1. Harika bir latin enstrümanlara giriş bilgileri sayfası... Hazırlayanları kutluyorum

    YanıtlaSil